T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BUCA - Buca Devlet Malzeme Ofisi Çok Programlı Anadolu Lisesi

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

 

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

 

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı, altında yer alan dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır.

Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik-Elektronik alanı birçok alanı etkilerken ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir.

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamuya veya özel sektöre ait işletmelerde çalışabilirler, kendi iş yerlerini de açabilirler.

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanının Öğretmen, Öğrenci ve Eğitim danışmanı gözünden tanıtım videolarının bulunduğu web sayfasını ziyaret edebilirsiniz

www.alantercihleri.com/video/283/ELEKTRIK-ELEKTRONIK-TEKNOLOJISI

Ayrıca okulumuz web sayfasında (https://dmocpl.meb.k12.tr/) bulunan ADAY ÖĞRENCİ başlığındaki okul tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

Okulumuzda Anadolu Meslek Lisesi olarak Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı 2021 – 2022 öğretim yılında 13 öğretmen ve 9, 10, 11 ve 12. sınıflarında bulunan 270 öğrencisi ile eğitim öğretime devam etmektedir. Bünyemizde ayrıca 30 öğrencisi ile Mesleki Açık Öğretim Liseside eğitim öğretim faaliyetini sürdürmektedir.

Alanımız bünyesinde bulunan Dallar;

Elektrikli Cihazlar Teknik Servisi Dalı                                                               Endüstriyel Bakım Onarım Dalı

 

Elektronik ve Haberleşme Dalı

31-01-2023

Elektrikli Cihazlar Teknik Servisi Dalı


Her türlü elektrikli ev aletinin kullanımı ile ilgili bilgi veren, bakım, onarım ve montajını, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Elektrikli Cihazlar Servis Teknisyeni, elektrikli ev aletlerinin yetkili servislerinde, elektrikli ev aletleri üreten işletmelerde ve kendi iş yerinde çalışabilir.

Hızla ilerleyen teknolojiye paralel olarak farklı tekniklerin kullanılmaya başlaması ve elektrikli ev aletlerinde ürün yelpazesinin çoğalması, meslekte branşlaşmayı hızlandırmıştır.

Son yıllarda, yerli üretici yetkili servislerinin sayısı giderek artmakta ve bu meslek yaygın bir şekilde yetkili servisler tarafından yürütülmektedir.

Bu meslekte, arıza tespiti ve arızanın giderilmesi yanında müşteri ilişkileri de giderek daha fazla önem kazanmaktadır.

Endüstriyel Bakım Onarım Dalı

Elektrik-elektronik alanında, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirir.

Endüstriyel bakım onarım elemanının, İş bulma imkânları oldukça fazladır. Kamu yada özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrikle ilgili birimlerinde, elektrik santrallerinde, fabrikalarda, şantiyelerde ayrıca, güç elektroniği, PLC yazılım ve uygulamaları, ölçüm/kontrol sensör sistemleri onarımı, elektronik AC, DC sürücü (driver) üniteleri onarımı, otomasyon sistemleri bakımı, elektronik kart onarımı, endüstriyel ağlar, enstrümantasyon ve elektromekanik gibi alanlarda istihdam edilmektedirler.

 

Kendi iş yerlerini açabilir ya da fabrikalarda bakım onarım elemanı olarakistihdam edilebilirler. Büyük ölçekli işletmeler genellikle elerindeki standart kapsamında tanımlanan tüm görevleri yapan endüstriyel bakım-onarım elemanı istihdam ederken küçük ölçekli işletmeler özellikle cihazların ayarını yapma, baskılı devre hazırlama gibi işleri bu hizmetleri elektronik bakım-onarım firmalarından satın almaktadır.

31-01-2023

Elektronik ve Haberleşme Dalı

Elektronik ve Haberleşme Dalında bulunan öğrenciler isterlerse son sınıfta Güvenlik Sistemleri Sertifikası alabilir.  Güvenlik Sistemleri Teknik Elemanı binalara ait yangın algılama ve ihbar sistemleri, kapalı devre kamera kontrol güvenlik sistemleri (CCTV), soygun alarm ve ihbar sistemleri, geçiş kontrol sistemlerinin tesisi, kurulum bakım onarımına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi becerisine sahip nitelikli kişidir.

Güvenlik sistemleri teknik elemanı, ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan dallardan biridir. Özellikle sanayinin gelişmiş olduğu bölgelerde bu meslek dalı elemanlarına yoğun şekilde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda nitelikli elemana olan ihtiyaç sürekli artmaktadır. Bu daldan mezun öğrenciler kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların ilgili birimlerinde istihdam edilmektedirler. Ayrıca kanunlarla belirlenen şartları yerine getirmeleri halinde kendi iş yerlerini de açabileceklerdir.

 

Elektronik ve Haberleşme Dalında bulunan öğrenciler isterlerse son sınıfta Görüntü ve Ses Sistemleri Sertifikası alabilir.  Işık ve seslendirme sistemlerinin montaj bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, CRT TV, LCD TV, LED TV , Uydu anten sistemleri kurulumu , Ev sinema sistemleri, DVD-BlueRay, Kamera arıza ve bakımına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli işidir.

Görüntü ve Ses Sistemleri Teknisyeni; çalışmalarını sistemin kurulacağı alanlarda ve atölyelerde yürütür. Çalışma saatleri esnektir. Ev ve işletmelerde kurulum sürekli hareketlilik, bilgi beceri ve değişik iş ortamlarında çalışma gerektiren bir meslektir.

Tiyatro, konferans salonları, konser ve miting alanları gibi yerlerde çalışma yapar. Ses ve görüntü sistemlerini üreten ve kiralayan işletmelerde çalışabilir.

Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı İstihdam Sahaları

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Elektrik tesisatçılarında, Elektrik pano kurulum atölyelerinde, Elektrikli ev aletleri teknik servislerinde, Güvenlik sistemleri teknik servislerinde, Televizyon ve radyo tamir atölyelerinde, Seslendirme ve ışık sistemleri teknik servisinde, Endüstriyel fabrika ve atölyelerde, kamu ve özel sektörlerde elektronik teknisyeni – teknikeri olarak çalışma sansına sahiptirler. Ayrıca TSK ve Emniyet teşkilatlarında ilgili unvan ile görev yapabilirler.

 

Okuldan mezun olduktan sonra diplomanın yanı sıra kendilerine verilen "İşyeri Açma Belgesi" ni alarak kendine ait işletme açma yetkisine sahip olabilirler.

Özellikle günümüz bilgi ve Elektronik çağı, Elektrik-Elektronik mezunlarına yeni iş alanlarını sunmaktadır.

 

BÖLÜMLE İLGİLİ AKADEMİK BİLGİLER

BÖLÜMÜN ÖĞRETMEN SAYISI

13

ALANIN ÖĞRENCİ SAYISI

207

BÖLÜMÜN FİZİKİ DURUMU

Şef ve Öğretmen odası

2

Malzeme Odası

1

Depo

2

Temel Elektrik Elektronik Atölyesi

1

Görüntü Sistemleri Atölyesi

1

Güvenlik Sistemleri Atölyesi

1

Endüstriyel Bakım Onarım Atölyesi

1

Elektrikli Cihazlar Atölyesi

1

Bilgisayar Laboratuvarı

1

Proje Atölyesi

1

 

1

ELEKTRİK-ELEKTRONİK ALANINDAN GÖRÜNÜMLER

Atölye Çalışmaları

31-01-202331-01-202331-01-202331-01-202331-01-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.01.2023 - Güncelleme: 05.02.2023 22:28 - Görüntülenme: 422
  Beğen | 0  kişi beğendi